Δωρεάν Μεταφορικά!

Για παραγγελίες άνω των 100.00 €

Κράνη ποδηλάτων MIPS που συναντάμε στα ποδηλατικά κράνη και ποια τα πλεονεκτήματα τους

20/02/2024
από ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Κράνη ποδηλάτων MIPS που συναντάμε στα ποδηλατικά κράνη και ποια τα πλεονεκτήματα τους του Bikemall1


Τα [κράνη ποδηλάτων] με MIPS γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα από τους περισσότερους κατασκευαστές. Ακόμα και τα λιγότερο ακριβά κράνη ποδηλάτων είναι εξοπλισμένα με το σύστημα MIPS αυτές τις μέρες.

Αλλά τι είναι ακριβώς το MIPS και θα πρέπει να έχουμε ένα κρανοσ ποδηλατου MIPS ως ποδηλάτης δρόμου ή βουνού;

Λίγη ιστορία

Το γεγονός ότι ένα κράνος ποδηλάτου μπορεί να αποτρέψει πολλές δυσάρεστες ζημιές, είναι κάτι που λίγοι ποδηλάτες πλέον αμφισβητούν.

Το MIPS (Σύστημα Πρόληψης Πρόσκρουσης Πολλαπλής Κατεύθυνσης) εξελίχθηκε σημαντικά από την εφεύρεσή του το 1996.

Με τόσα διαφορετικά στυλ και εκδόσεις στα κρανη ποδηλατων, η σουηδική εταιρεία είδε γρήγορα ότι θα χρειαζόταν συγκεκριμένες εκδόσεις της τεχνολογίας προστασίας για όλα τα κράνη.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, έχουν αναπτύξει 302 μοντέλα MIPS για 60 εταιρίες από τότε που ξεκίνησαν.

Η διαφορά με ένα κανονικό κράνος ποδηλατου.

Παραπάνω, στην αριστερή φωτογραφία φαίνεται η ζημιά στον εγκέφαλο σε πτώση χωρίς κράνος, η μεσαία είναι από πτώση με κανονικό κράνος και δεξιά δείχνει τη βλάβη -ή την έλλειψη βλάβης – μετά από πτώση με κράνος MIPS.

Ένα κατάλληλο κράνοσ ποδηλατου θα απορροφήσει μέρος της ενέργειας που απελευθερώνεται σε μια πτώση, όταν ατυχώς χτυπήσουμε το κεφάλι μας. Το κράνος πιθανόν να σπάσει ή τουλάχιστον να στραβώσει.

Αυτό βέβαια είναι καλό, γιατί αυτή η ενέργεια που απορροφάται από το κράνοσ ποδηλατου, θα κατέληγε δυστυχώς στο κρανίο μας.

Κρανη Ποδηλάτων χωρίς MIPS

Όλα αυτά είναι καλά και καλά, αλλά ο εγκέφαλός μας θα πρέπει να υποστεί ένα σοβαρό χτύπημα, ακόμη και με κράνος. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ένα κανονικό κράνος απορροφά μόνο την άμεση πρόσκρουση. Είναι φυσικά πολύ καλό, αλλά συμβάλλει μόνο στη μείωση των ζημιών που προκλήθηκαν στο εξωτερικό του κεφαλιού μας.

Οι πιθανότητες είναι –φυσικά – να κινούμαστε όταν έχουμε μια πτώση. Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση αναγκάζει τον εγκέφαλό μας να «κινηθεί» γύρω στο κρανίο κατά τη διάρκεια μιας πρόσκρουσης. Το MIPS συμβάλλει στη μείωση αυτής της κίνησης.

Πώς λειτουργούν τα Κράνη Ποδηλάτων MIPS;

Ουσιαστικά, το MIPS είναι μια πλαστική επένδυση συνδεδεμένη στο εσωτερικό του κράνουσ ποδηλατου, που επιτρέπει στο κράνος να κινείται μέχρι και 10-15 mm γύρω από το κεφάλι σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Το εξωτερικό κέλυφος του κράνους ποδηλάτου απορροφά τη μεγάλη κρούση. Το MIPS επιτρέπει στο κεφάλι μας να κινείται ελαφρά με την κίνηση της σύγκρουσης. Κάτι που εμφανίζεται με σαφήνεια στο παρακάτω βίντεο.

Με το MIPS, ο αντίκτυπος στον εγκέφαλο μειώνεται σημαντικά. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικής βλάβης.


Γι ‘αυτό θα βρούμε κράνη ποδηλάτων MIPS από διάφορους κατασκευαστές, όπως Giro, Bontrager, POC, Abus, Giant, Bell, Lazer, MET, Troy Lee.

Αναγνωρίζουμε ένα κράνος MIPS από το χαρακτηριστικό κίτρινο λογότυπο.Ένα κράνος κύκλου MIPS είναι συνήθως λίγο πιο ακριβό από ένα κανονικό κράνος.

Δεν θα πληρώναμε όμως κάτι παραπάνω, για την ασφάλεια μας;

Δες όλα μας τα κράνη ποδηλάτων [εδώ]

minimized="true"

Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!