Δωρεάν Μεταφορικά!

Για παραγγελίες άνω των 100.00 €

Ταχύτητες Ποδηλάτων Δρόμου - Ανταλλακτικά Ποδηλάτων

20/05/2016
από ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Ταχύτητες Ποδηλάτων Δρόμου - Ανταλλακτικά Ποδηλάτων του Bikemall1

Ταχύτητες Ποδηλάτων - Ανταλλακτικά Ποδηλάτων


Πόσες ταχύτητες έχει το ποδήλατο;


Όποια και να είναι η επιλογή σας όσον αφορά το σκελετό των ποδηλάτων, η εμπειρία σας δεν θα είναι το ίδιο απολαυστική αν το σετ των ταχυτήτων το οποίο θα έχει το ποδήλατό σας δεν είναι το κατάλληλο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές επιλογές στο εμπόριο οι οποίες είναι κατάλληλες και για τις δικές σας ανάγκες. Τα καλά ποδήλατα να ξέρετε άλλωστε ότι δεν τα κάνουν οι σκελετοί αλλά τα ανταλλακτικά ποδηλάτων. Φροντίστε λοιπόν να διαλέξετε με προσοχή τα ανταλλακτικά ποδηλάτου στο ποδήλατο που θα αγοράσετε ή θα αναβαθμίσετε.

Πόσες ταχύτητες έχει το ποδήλατο;


Για να βρούμε πόσες ταχύτητες έχει το ποδήλατο μας, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε των αριθμό των μπροστινών «δίσκων»Αποτέλεσμα εικόνας για εμπροσθιος εκτροχιαστης

με τον αριθμό των «γραναζιών» που έχει η «κασέτα» Αποτέλεσμα εικόνας για κασετα ποδηλατουμας στο πίσω μέρος του ποδηλάτου. Για παράδειγμα ένα μοντέλο με τρείς «δίσκους» μπροστά, και μια δεκα-γράναζη (δέκα γρανάζια) «κασέτα» πίσω, σημαίνει ότι το ποδήλατο έχει 30 ταχύτητες, μια διαφορά στον αριθμό των ταχυτήτων αρκετά αισθητή αν σκεφτούμε ότι πριν από λίγα χρόνια τα ποδήλατα δρόμου είχαν μόνο 10 ταχύτητες!

Πόσες ταχύτητες είναι απαραίτητες εξαρτάται από το πώς και που θα χρησιμοποιηθεί το ποδήλατο. Αν κάποιος είναι σε μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και ποδηλατεί σε δρόμους με ευθείες, ο διπλός «δίσκος» μπροστά και τα 8-10 γρανάζια πίσω είναι μια καλή επιλογή. Εάν όμως από την άλλη οι διαδρομές είναι αρκετά ορεινές, τότε ίσως ένας τρίτος «δίσκος» μπροστά να εξυπηρετούσε καλύτερα.

Οι ταχύτητες


Για να μάθετε περισσότερα για τις ταχύτητες και το πενταλάρισμα τους, πρέπει να γνωρίζετε λίγα πράγματα για τους «δίσκους» και τα «γρανάζια». Σε αυτά αναφερόμαστε με τον αριθμό των δοντιών που έχει πάνω του κάθε ένα από αυτά. Έτσι, ορισμένες φορές θα διαβάσετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ποδηλάτου για 39/53 δίσκους και 12-23 κασέτες. Αυτό σημαίνει ότι ο μπροστινός μικρός δίσκος έχει 39 δόντια και ο μεγάλος 53, και η κασέτα πίσω έχει το μικρότερο γρανάζι με 12 δόντια και το μεγαλύτερο με 23. Για να βρείτε πόσα δόντια έχει κάθε γρανάζι και κάθε δίσκος θα πρέπει να τα μετρήσετε ένα ένα. Συνήθως ο αριθμός των δοντιών αναγράφεται πάνω στα γρανάζια και τους δίσκους αλλά είναι δύσκολο να διαβαστούν λόγω τις θέσεις τους.

Δίσκοι και Γρανάζια


Στο πίσω και στο μπροστά μέρος του ποδηλάτου υπάρχουν οδοντωτοί δίσκοι. Οι οδοντωτοί δίσκοι στο μπροστά μέρος ονομάζονται «δίσκοι» και βρίσκονται μπροστά στο δισκοβραχίονα, το μέρος του ποδηλάτου όπου εφάπτονται τα πετάλια. Οι δισκοβραχίονες έχουν δύο «δίσκους» και καμιά φορά και τρείς. Ο τρίτος και πιο μικρός εσωτερικός «δίσκος» χρησιμεύει σε πολύ ανηφορικές διαδρομές.

Οι οδοντωτοί δίσκοι στο πίσω μέρος του ποδηλάτου ονομάζονται «γρανάζια», ή εάν αναφερόμαστε σε ολόκληρο το σετ των γραναζιών, ονομάζεται «κασέτα» ή «ελεύθερο». Η «κασέτα» εφάπτεται στην πίσω ρόδα του ποδηλάτου και ανάλογα με το σετ των ανταλλακτικών που έχει το ποδήλατο, η κάθε «κασέτα» μπορεί να έχει από οχτώ (8) έως δέκα (10) γρανάζια.

Οι αριθμοί


Μην αφήσετε τους αριθμούς να σας μπερδέψουν. Το μυστικό στην περίπτωση των ταχυτήτων είναι να θυμάστε ότι για τους μπροστά δίσκους, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δοντιών τόσο δυσκολεύει και το πενταλάρισμα. Όσο μικρότερος ο αριθμός των δοντιών τόσο πιο εύκολο το πενταλάρισμα. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τα πίσω γρανάζια. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο πιο εύκολο το πενταλάρισμα και αντίθετα. Γνωρίζοντας αυτούς τους κανόνες μπορείτε να καταλάβετε ότι το 39/23 (39 για τον δίσκο μπροστά και 23 για το γρανάζι πίσω) προσφέρει πολύ πιο εύκολο πενταλάρισμα από το 53/19 (53 για τον δίσκο μπροστά και 19 για το γρανάζι πίσω) σε μια ανηφορική διαδρομή.

Οι κασέτες


Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε πια κασέτα είναι η καταλληλότερη για τις ανάγκες σας. Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας.

ΚασέταΓιατί είναι καλή;
11 - 21Δυνατούς, αθλητές, διαδρομές με ισιώματα
12 - 23Δυνατούς, αθλητές, μικτές διαδρομές
12 -25Συνδιασμός για διαδρομές με πολλές ανηφόρες
12 - 27Ευκολότερο πενταλάρισμα σε ανηφορικές διαδρομές


Τα παραπάνω αφορούν ποδήλατα δρόμου.

minimized="true"

Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!