Δωρεάν Μεταφορικά!

Για παραγγελίες άνω των 100.00 €

6 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΟΥ

01/10/2019
από Bike Mall

To καλοκαιράκι και η σκόνη του μας αποχαιρέτησαν και το ίδιο μάλλον ισχύει και για το ποδήλατό σου. Από την άλλη έρχονται οι μεγάλες και κρύες νύχτες του χειμώνα, οι οποίες είναι ιδανικές για να συντηρήσεις το ποδήλατό σου και να ξεφορτωθείς τα τριξίματα που προέρχονται από τον σκελετό, τις αργές αλλαγές ταχυτήτων και εκείνα τα φθαρμένα ελαστικά που σε συνόδευαν στις τελευταίες βόλτες του καλοκαιριού. Ήρθε η ώρα να ρίξεις ένα γερό καθάρισμα στο ποδήλατό σου και να του προσφέρεις το service που χρειάζεται.

Δεν το έχεις ξανακάνει; Δεν πειράζει, απλά μην πανικοβάλλεσαι. Εδώ σου παρουσιάζουμε έξι σημαντικά βήματα -που μπορεί να τα κάνει κι ένας αρχάριος- για τον καθαρισμό και την συντήρηση του ποδηλάτου με τα οποία θα το κάνεις σαν καινούριο.

Καβάλησε, πλύνε, επανέλαβε

© DANIEL KOLODIN/RED BULL CONTENT POOL

1. Πλύσιμο ποδηλάτου

Και εννοούμε προσεκτικά και σχολαστικά. Καθώς μπορεί να έπλυνες μερικές φορές με το λάστιχο το ποδήλατο σου αυτό το καλοκαίρι ή να το σκούπισες με κάποιο πανί, ωστόσο είναι απαραίτητο ένα διεξοδικό πλύσιμο μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Βρώμα και λάσπη μπορεί να διεισδύσει και στα πιο απόκρυφα σημεία

© HANNA JONSSON

 • Εάν χρησιμοποιείς λάστιχο, πρόσεχε να μην έχει μεγάλη πίεση και να μη ρίχνεις το νερό από πολύ κοντά όταν ξεπλένεις το ποδήλατό σου. Επίσης απέφυγε να ρίχνεις απευθείας νερό με πίεση σε περιοχές με ρουλεμάν καθώς το νερό ξεπλένει το ιδιαίτερα χρήσιμο γράσο λίπανσης.
 • Χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά για ποδήλατο για να αφαιρέσεις και τις πιο δύσκολες βρομιές. Πίστεψέ μας, θα δεις μεγάλη διαφορά.
 • Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, βγάλε τις ρόδες ώστε να μπορείς να έχεις ευκολότερη πρόσβαση και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
 • Βεβαιώσου ότι το έχεις στεγνώσει σωστά μετά το πλύσιμο με τη χρήση ενός μαλακού πανιού.

Βαθμός δυσκολίας: 1/5. Το πλύσιμο του ποδηλάτου δεν είναι πυρηνική φυσική και όλοι πρέπει να το κάνουν!

2. Καθάρισε, λάδωσε και έλεγξε την αλυσίδα

Η αλυσίδα είναι ένα μικρό (και σχετικά φτηνό) ανταλλακτικό που κάνει μεγάλη διαφορά στη λειτουργία και την αίσθηση του ποδηλάτου. Εάν είναι βρώμικη, σκουριασμένη ή πολύ παλιά το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις πρόβλημα στις αλλαγές ταχυτήτων και σίγουρα θα επηρεάσει τη βόλτα σου και την απόδοσή σου στο πεταλάρισμα.


Βγάλε την παλιά αλυσίδα για λιγότερη φθορά στα ανταλλακτικά της μετάδοσης

© HANNA JONSSON

 • Καθαρισμός: Κανονικά θα πρέπει να καθαρίζεις την αλυσίδα του ποδηλάτου σου τουλάχιστον μια φορά τον μήνα με την χρήση καθαριστικού σπρέι. Ψέκασε πάνω σε ένα παλιό πανί, κράτα το γύρω από την αλυσίδα και περίστρεψε τα πετάλια. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσεις την αλυσίδα χωρίς να ρισκάρεις να πάει σπρέι καθαρισμού εκεί που πρέπει να υπάρχει λίπανση.
 • Λάδωμα: Αφού την καθαρίσεις, λάδωσε προσεκτικά την αλυσίδα και στην συνέχεια κάνε μερικές περιστροφές στην πεταλιέρα ώστε να εισχωρήσει το λάδι σε όλες τις περιοχές που πρέπει. Σκούπισε το παραπανίσιο λάδι με ένα πανί. Το πολύ λάδι έχει σαν αποτέλεσμα να διευκολύνει την σκόνη να κολλά πάνω στην αλυσίδα προκαλώντας γρηγορότερη φθορά.
 • Αλλαγή: Αν χρησιμοποιείς όλο το καλοκαίρι την ίδια αλυσίδα και καβαλάς τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το πιθανότερο είναι ότι ήρθε η ώρα να την αλλάξεις. Υπάρχουν ειδικά εργαλεία για να μετράς την φθορά της αλυσίδας, αλλά ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι πως πρέπει να την αλλάζεις στους 3 με 6 μήνες, αναλόγως με το πόσο καβαλάς. Μια βρώμικη και φθαρμένη αλυσίδα θα προκαλέσει αυξημένη φθορά και στην υπόλοιπη μετάδοση (κασέτα, γρανάζι και ντεραγιέ), ενώ αν την αλλάζεις συχνά θα κρατήσεις σε καλή κατάσταση και τα υπόλοιπα και ακριβότερα ανταλλακτικά στη μετάδοση.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2/5. Η συντήρηση της αλυσίδας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ εάν πρόκειται να την αλλάξεις ψάξε στο ίντερνετ για οδηγίες. Επίσης θα είναι δύσκολο να βγάλεις την παλιά αλυσίδα χωρίς το κατάλληλο εργαλείο, ενώ ειδικό εργαλείο θα χρειαστείς και για να την κόψεις στο σωστό μήκος.

3. Συντήρηση κασέτας, ντεραγιέ και γραναζιού

Πρόκειται να βρεις πολύ περισσότερη βρώμα και σκόνη στην μετάδοση του ποδηλάτου σου από όσο περιμένεις, οπότε φρόντισε να καθαρίσεις επιμελώς όλα τα στελέχη και τότε θα νιώσεις όλες τις ταχύτητες να λειτουργούν και πάλι γλυκά και στρωτά.

Καλό είναι να προμηθευτείς ειδικά καθαριστικά για ποδήλατο


© HANNA JONSSON

 • Κασέτα: Ο ευκολότερος και πιο αποδοτικός τρόπος για να καθαρίσεις μια κασέτα είναι να χρησιμοποιήσεις το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού για κασέτες το οποίο σου επιτρέπει να αφαιρέσεις όλη την βρώμα ανάμεσα από τα γρανάζια. Χωρίς το κατάλληλο εργαλείο είναι σχεδόν αδύνατον να ξεφορτωθείς όλη αυτή τη βρώμα από την κασέτα του ποδηλάτου σου.
 • Γρανάζι: Για να καθαρίσεις σωστά το εμπρός γρανάζι χρησιμοποίησε ένα πανί και καθαριστικό σπρέι ώστε να απομακρυνθεί η βρώμα και το γράσο από κάθε δόντι του γραναζιού. Χρησιμοποίησε το καθαριστικό σπρέι με σύνεση καθώς δεν θέλεις να πάει σπρέι σε σημεία που χρειάζονται λίπανση. Για το συνολικό καθάρισμα της πεταλιέρας χρησιμοποίησε ένα συμβατικό καθαριστικό ποδηλάτου.
 • Ντεραγιέ: Πρώτα απ' όλα καθάρισε με μεγάλη προσοχή τα δύο ροδάκια καθώς μαζεύουν πολύ βρώμα με αποτέλεσμα να έχεις μειωμένη αίσθηση και παράλληλα περιορισμό στην κίνηση της αλυσίδας. Επίσης μετά από τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, τσέκαρε αν το ντεραγιέ του ποδηλάτου σου είναι απόλυτα ίσιο γιατί είναι σχετικά εύκολο να στραβώσει μετά από κάποια πτώση ή μια βίαιη επαφή με βράχο. Προσοχή, έλεγξε αν είναι στραβό το ντεραγιέ ή το νύχι ώστε να κάνεις την σωστή επιδιόρθωση.

Βαθμός δυσκολίας: 1/5 (καθαρισμός) και 4/5 (αλλαγή ανταλλακτικών). Ο καθαρισμός της μετάδοσης είναι απλός και εύκολος, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο αν χρειαστεί να αντικαταστήσεις κάποια ανταλλακτικά, εκτός από την αλυσίδα και το νύχι. Χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να δυσκολευτείς πολύ.

4. Έλεγξε τα τακάκια στα φρένα

Μπορεί η βροχή και η λάσπη να φθείρει σαφώς περισσότερο τα τακάκια στα δισκόφρενα απ' ότι η λιακάδα και η σκόνη, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να ελέγξεις και ίσως να αντικαταστήσεις τα τακάκια μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο βόλτες.

Αν αλλάξεις τακάκια μπορεί να δεις σημαντική βελτίωση στην επιβράδυνση

© BARTEK WOLIŃSKI/RED BULL CONTENT POOL

 • Έλεγχος στα τακάκια: Αφαίρεσε τους τροχούς ώστε να έχεις καλύτερη οπτική στις δαγκάνες. Έλεγξε τα τακάκια με τη χρήση φακού ή αφαίρεσε τα για να δεις καλύτερα πόση πάστα απομένει. Ένα ποδηλατικό τακάκι συνήθως έχει πάστα 3-4mm οπότε αν έχει 1mm ή λιγότερο έχει έρθει η ώρα για αλλαγή.

Βαθμός δυσκολίας: 2/5. Το να αλλάξεις τακάκια στα φρένα σου μπορεί να είναι λίγο εκνευριστικό, ωστόσο είναι αρκετά εύκολο κι ακόμη κι ένας πρωτάρης μπορεί να τα καταφέρει. Αν τα παλιά τακάκια είναι πολύ φθαρμένα το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να ανοίξετε τα έμβολα (με ένα ίσιο κατσαβίδι) ώστε να χωρέσουν τα νέα τακάκια και να αφήσουν κενό για την δισκόπλακα.

5. Έλεγξε την κατάσταση των ελαστικών

Νιώθεις ότι χάνεις εύκολα την πρόσφυση στα μονοπάτια? Ωραία, αλλά αν δεν έχεις αλλάξει πρόσφατα ελαστικά μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνεις. Μάλιστα καθώς έρχεται ο χειμώνας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αντικαταστήσεις τα λάστιχα με άλλα που έχουν πιο κατάλληλο πέλμα για λάσπη και μαλακά εδάφη.

 • Έλεγχος ελαστικών: Δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός για να διαπιστώσεις αν τα λάστιχα του ποδηλάτου σου είναι φθαρμένα. Βασικά αν δεις ότι τα τακούνια του ελαστικού είναι κομμένα και φαγωμένα, μάλλον ήρθε η ώρα για καινούριο λάστιχο.

Το ένα λάστιχο έχει κάνει μια κατάβαση και το άλλο πάνω από 100

© HANNA JONSSON

Βαθμός δυσκολίας: 3/5. Όταν αλλάξεις για πρώτη φορά λάστιχο μπορεί να ιδρώσεις, αλλά αν το κάνεις μια φορά οι επόμενες γίνονται σαφώς πιο εύκολα. Ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να μπορείς να κάνεις καθώς θα χρειαστεί να αλλάξεις λάστιχα 2-3 φορές τον χρόνο, αλλά και σε περίπτωση σκασμένου ελαστικού κατά την διάρκεια της βόλτας.

6. Βαθύτερος καθαρισμός πλαισίου

Οk, πρόκειται για μια χρονοβόρα εργασία η οποία τρομάζει πολλούς, ωστόσο δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Βλέπετε, πολύ σκόνη εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του πλαισίου εκεί που υπάρχουν βίδες και ρουλεμάν και είναι καλό να γνωρίζεις πως να κάνεις την σωστή συντήρηση. Επίσης εάν καθαρίσεις προσεκτικά τις βίδες και τα ρουλεμάν στο πλαίσιο θα νιώσεις τεράστια διαφορά στην λειτουργία του ποδηλάτου σου... και το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσουν κι εκείνα τα ενοχλητικά τριξίματα που έκανε το ποδήλατο σου τελευταία.


Χώμα και σκόνη εισχωρούν παντού

© HANNA JONSSON

 • Εάν δεν αισθάνεσαι έτοιμος να λύσεις το ποδήλατο σου σε κομμάτια, μπορείς να το κάνεις τμηματικά.
 • Ξεκίνησε αφαιρώντας τους τροχούς. Στη συνέχεια κινήσου από εμπρός προς τα πίσω, οπότε βγάλε το πιρούνι, τα ποτήρια, τον λαιμό και τους αποστάτες. Καθάρισε τα όλα προσεκτικά, βάλε γράσο στα ποτήρια και στη συνέχεια τοποθέτησε τα και πάλι στην θέση τους.
 • Εάν το κάνεις για πρώτη φορά φρόντισε να βγάλεις μια φωτογραφία ώστε να ξέρεις πως ήταν πριν τα λύσεις. Έτσι θα έχεις έναν μπούσουλα για το πως πρέπει να φαίνονται όταν βάλεις τα πάντα και πάλι στη θέση τους.
 • Συνέχισε την ίδια δουλειά και στο υπόλοιπο ποδήλατο. Βγάλε λίγες βίδες κάθε φορά, κάνε προσεκτικό καθάρισμα και βάλε τις και πάλι ως είχαν.
 • Εάν δεν γνωρίζεις που πρέπει να βάλεις γράσο και που όχι ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή απλά ζήτα βοήθεια μέσω ίντερνετ.

Βαθμός δυσκολίας: 3-4/5. Όσο πιο πολλές βίδες και ανταλλακτικά αφαιρείς από το ποδήλατο τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τα βάλεις και πάλι στην θέση τους. Αν δεν αισθάνεσαι απόλυτα σίγουρος ξεκίνα πρώτα με τις εύκολες εργασίες.

Πηγή: https://www.redbull.com

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση

Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!